Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarvoor je als kinesitherapeut een extra opleiding moet volgen.
Het is een behandeling die je gewrichten beter laat bewegen en de lichaamshouding en -bewegingen helpt verbeteren. Naast mobilisaties en manipulaties van gewrichten, krijg je als patiënt ook instructies en adviezen. Als je lage rugklachten hebt, krijg houdings- en bewegingsadvies om in het dagelijks leven de belasting op de rug te reduceren. Daarnaast worden je rug- en buikspieren getraind om de belastbaarheid van de rug te verhogen. Deze aanpak wordt in onze praktijk bij zowat elke klacht toegepast.

Enkele voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten, al dan niet met of zonder uitstraling naar de benen.
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn of duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Heup-, knie- en enkelklachten.
  • Pols-, elleboog- en schouderproblemen.
  • Bekken problemen.
  • In feite is het een diepgaande specialisatie binnen het bewegingsstelsel met specifieke aandacht voor gevorderde en aanvullende onderzoeks- én behandeltechnieken. Hierdoor kan de oorzaak van je klacht gericht aangepakt worden. Na enkele behandelingen verdwijnt de pijn en kan je weer vlot bewegen.

    Myofasciale therapie

    Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten genoemd, die een specifieke lokalisatie en uitstralingszone hebben. Opmerkelijk bij de ontwikkeling van triggerpoints is dat ze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is het oorzakelijke pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht. De oorzaak van liespijn kan bijvoorbeeld ook in de buikspieren liggen. Via een goede spierdiagnose kunnen de oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden. Dit gebeurt via specifieke behandelingstechnieken zoals bvb. dry needling.

    Sportkinesitherapie

    Revalidatie na sportletsels met aansluitende opbouw naar de sporthervatting. Hierbij gaan we sportspecifiek revalideren van bvb. inversietrauma, peesletsels, voorste kruisband operaties, meniscus operaties, …

    Algemene kinesitherapie

    Kinesitherapie gericht op revalidatie na ziekte, operatie of ongeval. Ook chronische reumatische aandoeningen en autogene drainage.

    Perinatale kinesitherapie

    Een zwangerschap en bevalling hebben een niet te onderschatten impact op het lichaam van de vrouw: verzwakking van de bekkenbodem-, buik- en rugspieren is onvermijdelijk. We bieden een individueel postnataal oefenprogramma ter versteviging van de verzwakte spiergroepen aan. Daarnaast behandelen we ook zwangere vrouwen met rug- of andere klachten.

    Autogene drainage

    Autogene drainage is een techniek die gebruikt wordt om mucus (fluimen) naar een hoger longvolume te krijgen waardoor het makkelijker wordt voor de patiënt om deze op te hoesten. Het rekruteren van de mucus wordt gedaan via manuele compressie in verschillende houdingen: ruglig, zijlig, zit, bij kinderen en baby’s ook met de bobath bal.

    Patiënten die hier baat bij kunnen hebben zijn baby’s en kinderen met acute of recidiverende luchtweginfecties, mensen met COPD, mensen met andere obstructieve of recidiverende luchtwegaandoeningen waarbij er acuut of chronisch een teveel aan mucus in de longen is.  

    Naast de autogene drainage gebruiken we ook een PEP masker ter ondersteuning van de drainage en als krachttraining voor de uitademhalingsspieren. Weerstandsbanden om mucus in lagere delen van de longen te recruteren worden ook gebruikt indien nodig.  

    Osteopathie

    Osteopathie is een manuele behandelingsmethode met een focus op de beweeglijkheid van alle weefsels van het lichaam. Dit omvat naast spierweefsel ook de vliezen (fascia) rond spierweefsel of de vliezen waar organen zich aan vasthechten. Een osteopaat zorgt er dus ook voor dat organen die hun beweeglijkheid verloren hebben terug normaal kunnen bewegen, zodat ze terug hun functie optimaal kunnen uitvoeren. Let wel, zieke organen behandelen behoort niet tot het takenpakket van de osteopaat!

    In de osteopathie worden vaak linken gelegd in het lichaam en wordt de oorzaak indien nodig ook verderop gezocht, dus niet enkel op de plaats waar de pijn zich manifesteert. Door steeds de bezenuwing en de doorbloeding van de aangedane structuur te onderzoeken wordt deze structuur in zijn originele staat hersteld.

    Sportosteopathie: Sporters hebben er alle belang bij dat er een correcte balans is in het lichaam. Deze balans kan door diverse aspecten verstoord worden. Als sportosteopaat worden alle stijgende en dalende ketens aangepakt en wordt speciale aandacht gegeven een correcte doorbloeding en bezenuwing van de meest betrokken structuren, specifiek voor elke sporttak.

    Welke klachten komen in aanmerking voor een osteopathische behandeling?

    • Sportletsels
    • Hoofdpijn
    • Kaakklachten
    • Nekpijn
    • Lage rugpijn
    • Bekkenklachten
    • Heup- knie- voetklachten
    • Schouder-elleboog- handklachten
    • Functionele verteringsproblemen
    • ...
    Groepspraktijk Christiaens
    Deerlijkstraat 23
    8570 Vichte
    T 056 77 84 31
    E info@groepspraktijkchristiaens.be